Opinie

Op de koffie

DSC_6989 by Stad Eeklo

Ruim een jaar geleden werd ik, samen met Rita en mijn schoonbroer en –zus, lid van Okra Trefpunt 55+. Voordien was dit de KBG, ‘de Katholieke bond van de gepensioneerden’ zeg maar.

Ondertussen tekende ik present op activiteiten zoals een uitstap naar Damme en meerdere ‘koffie-namiddagen’. Voor heel veel mensen zijn dit activiteiten waar ze heel erg naar uitkijken. Dikwijls ook is dat voor velen van hen één van de weinige keren dat ze buiten komen, mensen ontmoeten en kunnen babbelen.

Bij zo een ontmoeting krijg ik ook wel eens vragen i.v.m. pensioenen, dienstverlening Familiehulp enz.  Bij de koffie-namiddag  van oktober viel het mij meteen op dat één van mijn tafelgenoten flink wat ‘blauwe plekken en bloeduitstortingen’ in zijn aangezicht had. Gevraagd naar de oorzaak hiervan wist hij mij te vertellen recent te zijn overvallen in de hal van zijn appartement. Betrokkene, die al eens getroffen werd door een hersenbloeding, waardoor hij moelijker kan gaan, woont op een appartement waarvan de ingang gelegen is in één van de passages tussen De Merodelei en de Molenstraat. Of zijn belager(s) al dan niet met meer waren, kon hij niet zeggen. Hij was duidelijk ‘in de rug’ aangevallen. Omwille v/h kabaal was een medebewoner van het gebouw snel ‘bij de feiten’, waardoor de aanvaller(s) op de vlucht zijn geslagen.

Deze gebeurtenis was aanleiding voor meerdere tafelgenoten om hun ‘onrust’ uit te drukken over, wat zij noemen’,  de verloedering’ van De Merodelei. Steeds meer overlast, kabaal en nachtlawaai. Volgens velen van hen is De Merodelei, wat ooit één van de meest ‘statige straten’ in onze stad is geweest, nu ‘verworden tot een coté die zij ’s avonds niet meer durven bewandelen’. Dat laatste hoorde ik niet enkel van de ‘directe bewoners’ ! De politie zou regelmatig worden opgeroepen voor allerlei incidenten. Heel wat mensen leggen voor deze problematieken de oorzaak ‘bij de vele vreemdelingen, daklozen e.a. die steeds meer ‘zouden regeren over deze straat’ Omdat ik ook wel besef dat heel veel van de door deze mensen uitgedrukte ‘gevoelens’  te maken hebben met perceptie, ben ik uiterst voorzichtig om dit zomaar te beamen.

Wat ik wel weet is dat eerder al bekend raakt dat er zich op ‘het andere stuk’ van De Merodelei (over het spoor) heel wat ‘samenlevingsproblemen’ voordoen. Of dit ook effectief zo is ‘langs de andere kant’ is voor mij  een open vraag.  Ik heb hoe dan ook de indruk, na meer mensen hierover te hebben beluisterd,  dat er zich op De Merodelei, zowel aan de ene als aan de andere kant van het spoor, nogal wat problemen voordoen.  Is dit enkel  perceptie, of zijn er misschien al (stedelijke) diensten die beter zicht hebben op wat er zich hier (niet) voordoet?

 

Standaard

2 gedachtes over “Op de koffie

  1. steven deckx zegt:

    wellicht mag je je zorgen beginnen makenHeb nog niets meegemaakt, maar je voelt daar wel een bepaalde spanning in de lucht hangen en de krantenberichten bevestigen dat ‘gevoel’.Niet echt normaal als een gast van 27 zich al niet meer veilig voelt.Is het te wijten aan de ‘allochtonen’? Niet echt. Het is eerder gewoon een grauwe buurt aan het worden. Ook de ‘belgen’ die er rondlopen zien er niet allemaal even kies uit :-)Ik denk ook dat het ondertussen geweten is bij de politie hoor.

    Like

  2. Herman Verstraelen zegt:

    Turnhout in het buitenlandAls wij ons in vacantiestemming willen voelen,wandelen wij gewoon over de Merodelei.Niet te vroeg !Het is een mengelmoes van culturen,kleding,taal,gebruiken,alles om onmiddelijk op verlof te vertrekken.De andere kant van het sprookje is Geld !!!!!De rest van de problemen zijn te lezen in de Gazet Van Turnhout .

    Like

Reacties zijn gesloten.