Opinie

Loslippigheid

parkeren by internethdcmedia

Het was even schrikken deze week te moeten lezen op GVT dat ik loslippig was geweest.

Woensdagavond (7/9) was het Turnhoutse mobiliteitsplatform, ècht van start gegaan. Voor de vakantie was er een eerste -grote- bijeenkomst geweest. Daaruit had ik begrepen dat het beleid de zomervakantie zou aanwenden om voorstellen uit te werken en die dan in september te toetsen om ze snel daarna om te zetten in effectieve beslissingen. De uitnodiging voor de bijeenkomst van woensdag vermeldde dat ‘parkeerbeleid’ het belangrijkste agendapunt zou zijn.

Het is ondertussen genoegzaam bekend dat het mobiliteits- en parkeer-dossier in Turnhout meer dan ooit de gemoederen heeft verhit. Een gebroken meerderheid en een schepen -Dimitri Gevers- die zijn bevoegdheid uit handen gaf om er de Burgemeester mee te belasten. Ondertussen blijft hij (Gevers) ‘buiten beeld’ ter zake en kan zich zo stilaan voorbereiden op een ‘maagdelijke?!- confrontatie met de kiezer.

Maar terug naar woensdagvond. Het was aangenaam om vast te stellen dat voor het eerst sinds lang op een serene en constructieve wijze kon worden gepraat in dit netelige dossier. Het kan bijna niet anders dan dat de aan- of afwezigheid van bepaalde mensen erg bepalend is voor de sfeer van een vergadering. Ik stond er op dat ogenblik ook niet bij stil dat er géén persmensen aanwezig waren. Via facebook had ik aangekondigd naar het mobiliteitsplatform te gaan. Daarop vroegen sommige FB-vrienden, dat ik verslag zou brengen op mijn blog. Dat verslag beperkte ik tot een ‘notitie’ op mijn FB-pagina.

De volgende dag lees ik dan -via een vrije tribune- op GVT, dat de pers helemaal niet welkom was op deze bijeenkomst. Daarover ben ik ook erg verwonderd. Immers, géén enkel dossier als ‘mobiliteit’ heeft de afgelopen decennia zo veel commotie veroorzaakt. Je zou dan denken dat men met dit verkeersplatform de groots mogelijke transparantie wil nastreven. Niet zo dus. Voor mij is dit alweer een ‘smet’ op de ooit zo geroemde inspraak- en communicatiefilosofie van de stad Turnhout.

Zeggen dat ik al voor het toepassen van het huidige parkeerbeleid, protest heb laten horen is een open-deur instampen. Niet in het minst deed ik dat, omwille van het invoeren van -erg dure- werknemerskaarten. Die dan bovendien maar zeer beperkte parkeermogelijkheden aanreikte. Ik was dan ook wel tevreden te horen dat men deze werkerskaarten in prijs wou reduceren. Aanvankelijke kost : 350euro en in het nieuwe voorstel zal deze kaart nog maar 200 euro gaan kosten, naast het feit dat men hiervoor ook ruimere parkeermogelijkheden zal bieden. Dat voorstel, naast enkele andere die werden voorgelegd, zette ik op mijn facebooknotitie. En waarom zou ik dat niet doen, gezien mijn ‘betrokkenheid’ op dit dossier?!

Loslippigheid heeft als betekenis (o.a.) ‘mededeelzaam’. Ik hou het erop dat GVT mij in die betekenis een bepaalde loslippigheid ‘verwijt’. Mededeelzaamheid vind ik ook een erg belangrijk begrip. Want kennis is macht. Die kennis willen ‘mededelen’ maakt dat je die ‘macht’ over meerdere mensen kan verspreiden wat dan weer goed is voor het democratische karakter ervan.

Standaard