Opinie

De 50 voorbij

50th Birthday Cake by Crazy Cake Lady

Nee, deze blog ‘de 50 voorbij’ gaat niet over mijn leeftijd. Alhoewel die ook al een eindje voorbij de 50 ligt. Ik wil wel even stilstaan bij het gegeven dat ik nu al 50 keer de kans heb gekregen om op gazet van turnhout ‘mijn gedacht’ te zeggen

Op 1 november vorig jaar kwam ik voor de eerste keer rechtstreeks online op gazet van Turnhout met een blog over asielzoekers. 645 keer werd ‘bange blanke man’ gelezen. Genoeg om goesting te krijgen in meer. Dat meer resulteerde nu dus in ruim 50 blogs, die allen samen 21.500 keer werden gelezen. Of je dat een succes mag noemen laat ik over aan anderen. Zelf ben ik er alvast tevreden mee en wil ik nog wel een tijdje doorgaan. Tenminste als GVT mij die kans blijft geven.

Verdere analyse van de cijfers leer me ook nog dat er zeer weinig reacties komen op deze schrijfselen. Maar ik heb de indruk dat het aantal reacties op GVT in zijn geheel sterk verminderde nadat de redactie besloot om niet langer anonieme reacties toe te laten. Moesten alle internetfora deze moed tonen zou er héél wat minder onzin en scheldproza verschijnen. Maar dat terzijde gelaten blijft het wel spijtig dat er weinig reacties zijn, net omdat woord en wederwoord de meerwaarde is van een blog.

Een andere vaststelling is ook dat de lezer vooral verwacht dat mijn blogs over Turnhoutse situaties handelen. Na de beruchte gemeenteraad van 28 februari dit jaar maakte ik 11 blogs die over de Turnhoutse politiek gaan. Samen goed voor 6615  lezers. Je ziet meteen dat het gemiddeld aantal lezers dan een flink stuk de hoogte ingaat. De meest gelezen blog (825) handelde over het Turnhoutse vennengebied en de bedreiging inzake de noord-zuid verbinding. (Nee, ik wandel niet mee)

De bredere maatschappelijke thema’s worden ook gelezen, zij het veel minder. Alhoewel er ook op dat vlak uitschieters zijn zoals deze over de 50+ op de arbeidsmarkt (570) Voor dergelijke thema’s ‘wijk’ ik dan meestal ook uit naar mijn blog op de website van dewereldmorgen. Trouwens ook deze website is net als deze van GVT een echte aanrader. Ook op m’n eigen dré blogt staan er al 100 artikels geschreven

Nog zowat 100 dagen en mijn actieve ACV-loopbaan is dan ten einde. Eerder opperde ik al eens dat ik dan misschien ook wel verdwijn van het publieke forum. Maar als zovele lezers van GVT in deze mate mijn blogs blijven lezen moet ik die mening wellicht herzien. Alvast 21.500 keer bedankt dat je de inspanning deed om te lezen wat ik neerschreef.  Niet altijd even objectief wellicht, maar wel altijd vanuit een grote betrokkenheid op de samenleving, hier en elders. Dikwijls ook gedreven door verontwaardiging, om wat er (niet) gebeurde, om wat ik  zie als ‘eenzijdige berichtgeving’ of als een gebrekkige berichtgeving.

 

Standaard