Opinie

RTV: Eigen schuld, dikke bult!

Er is heel wat media-aandacht vandaag voor RTV, de regionale Kempense tv-zender. Niet omdat zij uitpakten met één of andere grote primeur. Wel omdat RTV zich blijkbaar al enkele jaren bezondigd aan ‘nepstatuten’ en ‘nepcontracten’ voor zijn medewerkers. Een aantal onder hen willen nu naar de rechtbank trekken. En groot gelijk hebben ze. Het is nu bijna 3 jaar geleden dat ik betrokken was in een discussie over de ‘onwettelijkheid’ van de statuten en contracten, die RTV aan zijn nieuwe journalisten liet ondertekenen.

 

Andere deelnemers aan dit ‘gesprek’ waren o.m. de vroegere RTV-voorzitter en Toon Otten. Zowel Toon als ikzelf hebben toen duidelijk gesteld dat wat RTV deed (en doet) absoluut niet te rijmen viel met de wet op de arbeidsovereenkomsten (3/7/78)

Maar, zoals dat al wel eens meer gebeurde met wat ik aan goeie raad te vertellen had/heb, was dit als ‘zaad op de rotsen’. Dat dit alles nu openbarst is dan ook het ‘verdiende’ loon voor het manke personeelsbeleid van de regionale zender ! Het is dan ook buitengewoon ergerlijk dat RTV directeur/hoofdredacteur Jan Peeters vandaag in GVA verklaart dat in dit conflict de betrokken journalisten:

ofwel onze voorwaarden kiezen, ofwel opstappen. En dat geldt sowieso voor wie tegen de eigen werkgever procedeert. Er zijn kandidaten genoeg om hier te starten

Het lijkt wel of Peeters denkt te leven in het feodale stelsel. Er zijn ooit voor minder straffe uitspraken stakingen uitgeroepen. Hallo, dagelijks bestuur en raad van bestuur van RTV ! (ACW en SP.A) Wat vinden jullie hiervan.??? Hebben jullie dit mee veroorzaakt of ga je dit correct oplossen. Je kan als RVB ook kiezen voor het brute economisch/financiële gewin uiteraard!

Sexueel misbruik in de kerk

Er is al enige tijd een parlementaire commissie werkzaam rond dit sexueel misbruik. Onderzoekesrechter Karel Van Cauwenberghe verklaarde in die commissie (o.m.) dat het biechtgeheim/beroepsgeheim voor hem niet absoluut is. Zo pleitte hij voor een aangifteplicht bij feiten van sexueel misbruik. (HLN) Theoloog Ringlet (tegenhanger van Léonard) noemde dan weer de commissie Adriaenssens een vergissing ! Want zo steltde hij ‘een interne commissie in de kerk is een vergissing. Er mag niet de minste verwarring zijn tussen de kerk en het gerecht. Beide verklaringen zijn ook exact wat ik in mijn blog schreef op 27 juni van vorig jaar. Voor hen die dachten dat er géén visie zit in mijn commentaren…of dat Dré blogt géén invloed zou hebben…

Standaard