Opinie

Pensioen afgepakt?

Er is wat commotie over een inlevering op het pensioen van de Belgische grensarbeiders in Nederland. Recent kwam SP.a daarmee in het nieuws. Maar…is de commotie wel terecht?

Waarover gaat het hier ? Sinds 2005 ontvangen de Belgische gepensioneerde grensarbeiders een ‘tegemoetkoming AOW’ (algemene ouderdomswet) Voor 2011 is dat een bedrag van 33,O9 euro/maand.  De Nederlandse overheid heeft deze ‘tegemoetkoming’ vervangen door de ‘koopkracht-tegemoetkoming oudere belastingplichtigen. Deze fiscale maatregel heeft alleen betrekking voor gepensioneerden van wie het inkomen voor minstens 90% in Nederland wordt belast. Dus vallen vanaf 1 juni de Belgen buiten deze tegemoetkoming.

Nu ontvangen deze Belgische gepensioneerden zo goed als altijd, bovenop hun AOW ook nog een aanvulling van België. Het zogenaamde grensarbeiderspensioen. Theoretisch gesproken zou men nu dus kunnen zeggen dat, als de AOW daalt, het grensarbeiderspensioen evenredig moet stijgen. Maar die redenering gaat niet altijd op. Integendeel

Immers, indien je AOW is ingegaan voor 1/1/2005 heeft België geen rekening gehouden met deze tegemoetkoming…vermits ze nog niet bestond! Ook voor AOW-dossiers die zijn ingegaan voor 2009 heeft een vraag tot herziening geen zin. Dat heeft dan weer te maken met het kleinere bedrag wat toen werd betaald aan tegemoetkoming. Voor AOW-dossiers die sinds 1/1/2009 zijn ingegaan heeft een verzoek tot herziening zin.

Maar er is ook nog een ander ‘probleem’! Gezien het Belgisch pensioen, toegekend aan een grensarbeider en de AOW (uit Nederland) zich als ‘communicerende vaten’ gedragen had de RVP het Belgisch pensioen vanaf 2005 eigenlijk moeten verminderen met het bedrag wat men toen bijkreeg vanuit Nederland. Maar RVP is toch al die jaren blijven betalen op basis van de oorspronkelijke toekenning. Blijkbaar heeft niemand hierover ooit geklaagd!

Het ACV is de eerste geweest om aan deze problematiek aandacht te geven. Zo in de nieuwsbrief grensarbeid van februari 2011. Toen duidelijk werd dat deze tegemoetkoming per 1/6/2011 zou worden afgeschaft werd er ook klacht neergelegd bij de Europese commissie.

Nu tracht de SP.a van deze zaal ‘politiek garen’ te spinnen door mensen aan te raden brieven te sturen aan zowel de Blegische (Daerden) als de Nederlandse (Kamp) minister. Zij laten echter na de betrokkenen op een correcte manier -zoals hierboven beschreven- te informeren. Dit heeft veel weg van pure stemmingmakerij.

Ook wij staan erg kritisch tegenover deze afschaffing omdat het heel erg lijkt op een besparingstruc van de Nederlandse overheid. Maar het enige waar heil mag worden van verwacht is het antwoord van de Europese Commissie. Brieven sturen heeft dus géén enkele zin net omdat de bal nu ligt in het kamp van die Europese commissie.

Uitspraak ten vroegste in september.

(wie graag de nieuwsbrieven van het ACV terzake wil ontvangen stuurt best een mail met die vraag aan Dré Wolput : awolput@acv-csc.be

 

 

Standaard

3 gedachtes over “Pensioen afgepakt?

 1. haenen raymond zegt:

  RE: Pensioen afgepakt?Beste, het is verbazingwekkend dat het ACW zo’n dubbelhartig standpunt inneemt mbt de KOB. De uitspraken van de Hr. Poukens in De Standaard zijn zonder meer onjuist en een vakbond onwaardig. Sinds wanneer verdedigt een vakbond het beleid van verarming van een uiterst rechts liberaal en rabiaat anti-vakbond-kabinet. U schijnt niet te weten wie er in dit kabinet zit. Van een al even antisociale europese commissie die alleen maar bezig is het stelen van de rijken te beheren, valt niets te verwachten. Ik ben 34 jaar grensarbeider gewest en weet waarover ik praat. Nooit zijn er initiatieven geweest, zeker niet van het ACW, om op te treden in diverse dossiers die in de europese context de belgische grensarbeiders benadeelden; bijv. de rompslomprondom de ziekteverzekering, de Vlaamse zorgverzekering, en andere.Het zou net jullie verdomde taak moeten zijn om de pensioenen van de grensarbeiders te verdedigen en zich niet af te zetten tegen een andere vakbond.Stop in godsnaammet die onzin; wij hebben een eensgezind front nodig tegen een facscistoide en uiterst rechts-liberaal beleid dat overal in Eoropa de kop opsteekt.MVGR. HaenenSchippersstr 16 bus3620 Lanaken

  Like

 2. Bij de zaak blijven aubGraag toch even bij de zaak blijven.Ten eerste heeft het ACV zich wel degelijk verzet tegen deze maatregel. U kon als je dat wenste de betreffende nieuwsbrief van februari dit jaar eenvoudig hebben aangevraagd via mail. Ten tweede is de SP.a tot nader order géén vakbond maar was het als partij hun verdomde plicht eerder te hebben ingegrepen door (bvb) de 2 bevoegde ministers daarover samen te zetten en ten derde, maar vooral het belangrijkste : je zet je -terecht- af tegen de neo-liberale besparingsdrift in Europa. Net zoals het ACV trouwens. Je moet er de zomerblogs op de website van dewereldmorgen maar eens op nalezen. Maar ik lees nergens in je reactie een inhudelijke repliek op wat ik in mijn blog schrijf. Nergens in mijn tekst kan je lezen dat ik, of het ACV, dit neoliberale beleid verdedigen. Integendeel zelfs. Ik citeer : “Ook wij staan erg kritisch tegenover deze afschaffing omdat het heel erg lijkt op een besparingstruc van de Nederlandse overheid”. Een front kan maar ontstaan indien iedereen met open vizier in het srijdperk komt. Correcte informatie is het begin van dergelijk open vizier! Dat heb ik alvast nagestreefd met mijn blog over deze problematiek.

  Like

 3. haenen raymond zegt:

  RE: Pensioen afgepakt?Ik heb het nergens over SP-A gehad en u leest dus wat u graag wilt lezen en ik schrijf hier ook niet namens het ABVV. U bent het toch die in Uw bericht die vakbond aanhaalt terwijl u nota bene zelf nu met een modelbrief komt verwijt U de andere dat reeds gedaan te hebben. Where’s the logic ? Maar het is gewoon dom en provocerend om te stellen dat er ophef is om niets. Er is ophef over 400 Euro per jaar en voor U is dat mogelijk peanuts maar niet voor mij noch voor de meeste grensarbeiders. De pensioenen in Belgie zijn al bij de laagste in Europa. Dus enige nuancering aub.Het is gewoon onbegrijpelijk hier de zaak van de KOB te nuanceren ipv volop te gaan voor de verdediging van de arbeiders, wat uw taak is.U gaat dus helemaal niet in op de grond van de zaak en nietmee sluit ik de polemiek af.

  Like

Reacties zijn gesloten.