Opinie

Rerum Novarum-Nieuwe Tijden ?

Go to fullsize image

 

Morgen, met het feest van O.H-Hemelvaart viert de Christelijke arbeidersbeweging -het ACW- dus, Rerum Novarum. Meestal een momentum om stil te staan bij de politieke en sociale actualiteit.

Of deze boodschap veel zal verschillen, op nationaal vlak, t.a.v. vorig jaar ? Wellicht niet want de politieke impasse is alleen maar vele malen groeter geworden.

 

Ook het ACW  van Turnhout viert morgen Rerum-Novarum. Omwille van een familliaal weekend aan zee, zal ik er niet bijzijn. Ik wil de lezer toch wel wijzen op het ‘motto’ van deze stedelijke ACW-viering, nl ‘voor een stad waar iedereen kansen krijgt’. Je zou e verdorie speciaaml voor thuis blijven om erbij te kunnen zijn. Ware het niet dat de afgelopen weken erg duidelijk is geworden dat je bij  dat ACW maar ‘kansen krijgt’ als je ook op het juiste moment ‘ja’ stemt over een mobiliteitsplan. Tja, dan blijf ik maar niet thuis, denk ik.

Maar ik wil Rerum Novarum èn het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging (CAB) toch ook graag bekijken vanuit een ruimere context. Bij m’n inleiding stelde ik al dat de politieke en sociaal economische situatie niet erg veranderde t.a.v. vorig jaar

Nochtans is er heel wat, waarover de CAB zou kunnen speechen. Vandaag haalt ACW-voorzitter Patrick Develtere voor de eerste keer uit naar de bonuspolitiek van hun ACW-boegbeeld Jean-Luc Dehaene. Na het zware ‘verlies’ eerder deze week, binnen Dexia, komt deze uithaal dan ook géén dag te vroeg. Nu ja, wellicht konden ze zich, als belangrijke aandeelhouder via de groep ARCO, niet langer in stilzwijgen hullen.

Desgevraagd verklaarde Kris Houthuys (persverantwoordelijke van het ACW) op 9 april ll , in het Nieuwsblad, i.v.m. de bonussen bij Dexia : ‘het lijkt me niet opportuun hierop te reageren. Wij bespreken dergelijke dingen liever intern’ Daarmee zette ze ondereer Ferre Wijckmans van LBC, welke wel hun ongenoegen hadden verwoord, in ‘zijn hemd’.

Vandaag, 2 maand later spreekt de ACW voorzitter zich uit in één van zijn zeldzame politike interviews. Spijtig, erg spijtig dat het ACW niet meer, sneller èn accurater op de bal speelt.

Het doet me pijn aan mijn syndicale ACV-hart, vandaag te moeten vaststellen dat het ABVV Mechelen-Kempen, de kaas van onze ‘Rerum-Novarum-boterham’ haalt. En dat dan nog wel aan de vooravond van het grote feest van de Christelijke arbeidersbeweging.

Zij hebben vandaag immers actie gevoerd in enkele gekende winkelstraten in Turnhout en Mechelen rond de koopkrachtproblematiek. Inzake de almaar stijgende levensduurte en het belang van het behoud van de indexkoppeling. Het ACW daarentegen dreigt zich te verliezen in ‘bancaire achterhoedegevechten over bonussen’ Niet dat dit niet belangrijk zou zijn. Integendeel ! Maar ze hadden er beter aan gedaan om veel vroeger hunne staart te roeren. Dan hadden ze vandaag met nog meer slagkracht ‘hun’ feest kunnen vieren. Voor en door en met de ‘kleine man’ die het almaar moeilijker krijgt zich staande te houden !

Stellen dat de ‘dexia-reactie’ v/h ACW er beter laat dan nooit toch nog komt, klinkt me op dit ogenblik erg wrang in de oren

Standaard

Een gedachte over “Rerum Novarum-Nieuwe Tijden ?

Reacties zijn gesloten.