Geen categorie

Den Bink

Alhoewel Bink vroeger een scheldwoord was -“Bink” is een andere spotnaam voor Turnhoutenaars. Turnhoutenaars werden binken genoemd, (= Bargoens voor knoeiers, lomperds, botteriken)- werd enkele jaren geleden nog een campagne opgezet om deze spotnaam te dragen als Bink en ‘k zen er friejet oep”.

Is die Bink stilaan met uitsterven bedreigd ?

Laten we samen een blik werpen op de Turnhoutse bevolkingsevolutie.

Tot einde van de jaren 90, was Turnhout een rustig kabbelend provinciestadje waar jaarlijks maar een aangroei van de bevolking met +110 inwoners te noteren viel.

Het daaropvolgend decennium (2000-2009) verdubbelde de bevolkings-aangroei al tot +216 inwoners/jaar.

Maar de grote ommekeer kwam in de periode 2010 tot 2020. Gemiddeld kwamen er dan elk jaar +450 inwoners bij in onze stad. Tegelijk verlieten elk jaar ook -263 inwoners van Belgische herkomst de stad.

Hoeveel en hoelang zullen er nog Binken zijn.

Nu zullen ongetwijfeld een aantal lezers denken van, we zijn toch allemaal Binken onder mekaar.

Tja, met een boutade gezegd : een konijn in een kiekenkot blijft…een konijn.

*In de leeftijdsgroep van 0 tot 24 jaar is in 2021, 56% van vreemde origine en 44% van Belgische origine.

Concreet gaat het over -5726- inwoners van Belgische origine; -3098-uit en ander EU land en -4147- uit een niet EU land.

*Breiden we de leeftijdsgroep uit van 0 tot 49 jaar, dan zijn er 13.807 inwoners van Belgische origine; -5.826- uit een ander EU land en -7552 uit een niet EU land.

Met andere woorden, …euh cijfers, is er sprake van een zo goed als fifty/fifty verhouding tussen het aantal Belgen (=13.807) en het aantal inwoners van vreemde origine (=13.378) bij de inwoners van -50 jaar in Turnhout. (cijfers 2021)

Als ik nog 30 jaar mag leven, dan ben ik er 97 en zou op dat ogenblik wel eens één van de weinige inwoners van Belgische origine kunnen zijn.

Standaard

5 gedachtes over “Den Bink

 1. Rik zegt:

  Beste Dré, jij zou inderdaad tegen dan wel eens de ‘laatste der Mohikanen’ kunnen zijn want ik hoor meer en meer leeftijdsgenoten (jonge vijftigers) zeggen dat ze hun pensioen niet in Turnhout (om niet te zeggen België) gaan slijten. En mijn vrouw en ik zijn die mening ook toegedaan.

  Like

  • Oei…tja Rik, er moet iemand de laatste zijn hé 🙂 Maar inderdaad hoor ik dat ook veel mensen zeggen. Dat is trouwens al vele jaren bezig, dat de Binken deze stad verlaten om andere oorden op te zoeken, helaas want als je de oorzaken daarvan durft noemen ben je een racist en een VB’er…

   Like

 2. WIM MOONEN zegt:

  SPIJTIG GENOEG IS DAT DE REALITEIT. ZOLANG ONS APENLAND DE INSTROOM VAN VREEMDEN, WANT ZO NOEM IK ZE, NIET STOPT ZAL HET ZO BLIJVEN; WE HEBBEN EEN BURGEMEESTER GEHAD, DIE VAN ONZZ STAD EEN CENTRUMSTAD HEEFT GEMAAKT, MET ALLE CATASTROFALE GEVOLGEN VAN DIEN. ONZE BUURGEMEENTEN DANKEN HEM UITBUNDIG, WANT ZO KUNNEN ZE ALLE BUITENLANDERS NAAR HIER STUREN; eN WIJ ZITTEN ERMEE OPGEZADELD; IK BEN GEEN RACIST MAAR GA ER WEL 1 WORDEN ALS DAT ZO BLIJFT DUREN. ER ZULLEN DAN GEEN BINKEN MEER ZIJN.

  Like

Reacties zijn gesloten.