Geen categorie

Hypocriete index

Experten èn politici beweren wel eens dat de automatische indexkoppeling de beste bescherming is voor het behoud van je koopkracht.

Maar is dat ook effectief zo ?

*Enkele jaren geleden werd de gezondheidsindex ingevoerd. Wat betekende dat een aantal producten uit de indexkorf verdwenen. Deze gezondheidsindex heeft ook als gevolg dat indexaanpassingen mekaar minder snel opvolgen.

*Een indexverhoging komt er maar NADAT allerlei producten uit de korf voldoende duurder zijn geworden. Concreet betaal je dus al een tijdje meer, vooraleer de aanpassing volgt.

Afroming

En natuurlijk niet te vergeten : de overheid roomt een indexaanpassing onmiddellijk af. Immers als je loon stijgt, verhogen ook de afhoudingen RSZ, en de bedrijfsvoorheffing. Dat betekent dan ook dat -voor de niet gesubsidieerde lonen- de overheid beter af is bij elke indexaanpassing

Sociale vergoedingen

In mijn persoonlijke situatie -gepensioneerde- stel ik het volgende vast : het brutobedrag van mijn maandelijks pensioen verhoogde sinds juni 2021 met -137,18 €-.

Het netto-bedrag daarentegen steeg maar met 78,39 €. Dat betekent dus dat de overheid al een voorafname doet van maar liefst : 58,79 € of ruim 42%…

Zelf ben ik er wellicht te dom voor…maar kan één of andere expert mij eens vertellen in hoeverre mijn koopkracht op deze wijze dan zou beschermd zijn ?!

Ondertussen maakte de Nationale Bank de inflatie vooruitzichten in ons land bekend. Daarbij werd gezegd dat de loonkosten in ons land, tot en met 2024, met 20 miljard zouden stijgen.

Het VBO (werkgeversfederatie) beklom meteen de barricades om -alweer- te pleite, voor de herziening van de automatische indexkoppeling. Maar ook zij moeten zich realiseren dat een indexsprong nog veel meer landgenoten in de armoede zal storten èn bovendien erg nadelig zal zijn voor wat we de binnenlandse consumptie noemen !

NIET doen dus !

Standaard

4 gedachtes over “Hypocriete index

 1. Claassen zegt:

  Groot gelijk heb het ook berekend de mensen denken dat ze 2procent opslag krijgen maar kijken niet naar rsz en belasting als ge veertig euro krijgt hou je er maar twintig over

  Like

 2. Van Mierlo Hugo zegt:

  Volkomen akkoord André. Maar waarom hebben de vakbonden nooit ´centen i.p.v. procenten kunnen afdwingen? Is dat omdat de vakbondsbonzen dan in hun eigen profijt zouden snijden!!!

  Like

  • De bazen van het ACV hebben mijn voorstel om dat te doen -centen in plaats van procenten- ALTIJD verworpen…Maar ook van centen gaat de overheid rsz en fiscaliteit afromen. Voor andere vakbonden kan ik géén standpunt innemen.

   Like

 3. Gustaaf van looy zegt:

  Vele jaren buiten Belgie gewoond waar het minimum loon 3x hoger is als hier een gemiddeld loon
  Hier wordt je enkel uitgebuit
  Hier is werken gewoon een ander woord voor slaven arbeid
  48% belasting crisis tax btw accijns zorgkas ziekenkas vakbond komt er nog eens boven op en als alleenstaande betaal je nog meer
  Niet te begrijpen dat ze praten over concurrentie met andere landen waar de lonen hoger zijn maar de kosten nog geen 30% van hier

  Like

Reacties zijn gesloten.