Geen categorie

Het wordt winter !

Roosendaal krijgt een Quiet Community tegen armoede

Ondanks de mooie en zonnige septemberdagen zal het later dit jaar, ook weer winter worden.

Of het een gure winter zal zijn ? Aan dergelijke voorspelling wil ik me niet wagen. Maar dat het een dure winter zal worden, dat staat nu al wel vast.

In de eerste plaats omwille van de almaar stijgende energieprijzen. En voorlopig schijnt er maar geen einde te komen aan die stijgende prijzen. De factuur zal voor een gemiddelde verbruiker dan ook enkele honderden euro’s duurder uitvallen.

Duurdere horeca

Vanaf 1 oktober vervalt ook het gunstig BTW regime wat werd ingevoerd voor de horeca bij de heropening na de lock down.

Zo schrijft HLN vandaag : Waarschijnlijk hebt u het niet direct op de rekening gemerkt, toen u de voorbije maanden op café of restaurant ging, maar in de horeca was de btw op drank en maaltijden wel degelijk verlaagd naar 6%. Bedoeling: de sector tijdelijk een hogere winstmarge, en dus extra ademruimte, geven. Maar zoals van in het begin door de regering gezegd, loopt de maatregel op 30 september af. Vanaf 1 oktober zullen horeca-uitbaters opnieuw 21% btw op zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken moeten doorstorten. Voor voeding gaat het tarief weer van 6 naar 12%. “Meer dan 400 miljoen euro is zo in de sector kunnen blijven, wat de uitbaters toch wat noodzakelijke zuurstof heeft gegeven”, evalueert Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. 

Fiscalist Michel Maus voorspelt in HLN, dat er een prijsstijging zit aan te komen. Horecabedrijven en hun leveranciers zullen volgens de belastingexpert immers niet bereid zijn hun winstmarges met 15 (voor drank) of 6 procentpunten (voor voeding) te verkleinen.

De Caluwe, van de horecasector voegt er nog aan toe. “Tot nu bleef de algemene prijsstijging in de horeca al bij al beperkt, maar ook voor onze mensen lopen de energieprijzen fel op, en ook de aankoopprijzen van voeding en drank zijn enorm gestegen.”

En wat met het Kerstdiner

Voor wie het bezoek aan een kerstmarkt hier of daar, waar de kerstballen ook wat duurder zullen uitvallen, wil afsluiten met een warme chocomelk, zal zeker wat dieper in zijn portemonnee moeten tasten. En bij het thuiskomen de verwarming minder  hoog zetten. En voor velen zal het Kerstdiner met de familie een (te) flinke financiële aderlating vergen.

2% index = amper 1,16% netto

De indexstijging, +2% per 1 september op de sociale uitkeringen zal al die prijsverhogingen zeker niet ondervangen. Integendeel !

Zo betekent dat voor mijn pensioen een bruto verhoging van 44,83 €, waar ik netto maar 25,89 € op de rekening krijg gestort, 57% dus. Die overige 43% blijft al plakken bij de overheid. Van die vooropgestelde verhoging van 2% krijgen velen maar amper 1,16 % effectief ‘in handen’…

Maar ja, er is flink wat geld nodig om, zoals in de tekst van de Brabançonne staat, alles te bekostigen ‘voor vorst, voor  vrijheid en voor recht’.

En natuurlijk ook om die 100% parlementaire vergoeding van langdurig zieke Sihame El Kaouakibi te kunnen blijven betalen.

Standaard

Een gedachte over “Het wordt winter !

  1. Johan zegt:

    Ik ben het volledig met je eens; maar toen de horeca weer openging zijn de prijzen gestegen met de reden van “het verlies wegwerken” akkoord maar niemand dacht aan de 6% ipv 21%, dus de kater komt nu, de verhoging van de opening verdubbelt nog eens door de staat; dus worden we weer gepluimd!

    Like

Reacties zijn gesloten.