Geen categorie

Turnhouts groen

Foto's

Zelf wist ik van het bestaan ervan niets af; maar nu blijkt dat recent een deel van de vroegere hovenierderij Dierckx, middenin het Turnhoutse stadscentrum, werd verkocht aan een bouwpromotor.

Volgens journalist Van Nieuwenhuysen in GVA is deze voormalige hovenierderij  ‘misschien wel de grootste groene long in het Turnhoutse stadscentrum’.  https://www.gva.be/cnt/dmf20210611_95436801

In een column in zijn gazet doet hij een oproep ‘om de groene longen in het stadscentrum te behouden’ en niet alles op te offeren aan inbreidingsprojecten. https://www.gva.be/cnt/dmf20210611_95995036

De stad zijn wij allemaal

Een bewoner uit de Bentelstraat uit de verzuchting “Had de stad dit maar gekocht. Het zou een mooi stadspark zijn.”

Kan een stadsbestuur eender wat aankopen ?

Uit de reactie van schepen Baeten blijkt dat de stad niet wist dat deze grond te koop stond.

Goed om weten is ook dat een lokaal bestuur, voorafgaand aan elke aankoop, een schattingsverslag moet laten opmaken, nodig om de waarde van het goed te kennen. De aankoopprijs mag in principe de geschatte waarde niet overschrijden. Een geringe afwijking om een bijzondere reden is evenwel mogelijk.

Pro-actief zijn

Nog volgens schepen Baeten, is men momenteel bezig, vanuit de stad, om alle groene plekjes in de stad in kaart te brengen.

Dat is een goede zaak want dan zou de stad zelf het initiatief kunnen nemen om een niet te koop gestelde eigendom te verwerven. Maar ook dan kan de aankoop enkel gebeuren op basis van een schattingsverslag.

Bovenop de geschatte prijs kan ook nog een wederbeleggingsvergoeding aan de verkoper betaald worden, waarvan het bedrag ook bepaalde wettelijk vastgelegde grenzen niet kan overschrijden.

Als het over bouwgrond gaat, dan zullen eigenaars mogelijk eerder geneigd zijn te verkopen aan bouwpromotoren dan aan het lokaal bestuur wat financieel aan handen en voeten gebonden is.

De belangrijkste voorwaarde om onroerend goed aan te kopen, al dan niet pro-actief, is dat er voldoende financiële middelen moeten zijn voor het stadsbestuur. Want uiteindelijk is het dan wel de belastingbetaler die hiervoor moet zorgen.

Ondertussen mogen we ook niet vergeten dat, buiten het stadscentrum maar in Schorvoort, de hoop leeft om minstens 7 miljoen overheidsmiddelen vrij te maken om de AA-vallei aan te kopen. https://www.rtv.be/artikels/schorvoort-2020-zoekt-7-miljoen-om-aa-vallei-te-redden-a91803

Bovendien zijn er ook nog de ijveraars voor een Nationaal Park Kempen.

Standaard

3 gedachtes over “Turnhouts groen

  • Ludo zegt:

   Tot het uw eigendom is, dan verkoop je ook aan de hoogste bieder. Dan is er van spijt, plots geen sprake meer.

   Like

   • Zoals ik ook al in mijn blog heb geschreven : “Als het over bouwgrond gaat, dan zullen eigenaars mogelijk eerder geneigd zijn te verkopen aan bouwpromotoren dan aan het lokaal bestuur wat financieel aan handen en voeten gebonden is. “

    Like

Reacties zijn gesloten.