Geen categorie

Te huur altijd te duur ?!

Afbeeldingsresultaat voor fotos te huur

De armoedebarometer staat op rood en ook in Turnhout gaat het van kwaad naar erger. Straks is het 17 oktober, werelddag van weigering van extreme armoede. Aanleiding ook om met een beschuldigende vinger te wijzen naar de te dure privé-woningmarkt. Maar…is het wel correct om altijd te veralgemenen ?
Ik maak een case-studie van een situatie die ik heel goed ken, met name die van mezelf. In 2014 werd ik zestig jaar en verplicht mijn groepsverzekering op te nemen. Aan de hoogste belastingschaal. Samen met de gemeentebelasting goed voor zo een 24% inhoudingen.

Met wat er overbleef en aangevuld met een beetje spaarcenten kocht ik een appartement, bouwjaar 2010. In het centrum van Turnhout. Eentje met 1 grote en 1 kleinere slaapkamer, keuken en badkamer en terras naar het zuiden gericht +afgesloten garagebox in de pakeerkelder. Om te verhuren.

  • De huidige huurprijs : 715 euro/maand…maar wat brengt mij deze investering nu eigenlijk netto wel op.
  • Aankoopprijs + registratierechten + kosten notaris = 208.000 euro.
  • Maandelijks betaal ik 100 euro vaste kosten aan de vereniging van medeëigenaars.
  • Kadastraal inkomen = 720 euro en
  • te betalen belasting wegens verhuring is 1.312 euro.
  • Goed voor een globale kost op jaarbasis van 3.232 euro.
  • Bruto huurontvangsten = 715 X 12 = 8.580 euro. Netto : 8.580 – 3232 : 5.348; of 2,57% op het investeringsbedrag. Toch zowat een halve% minder dan het laatste betaalde Arcopar-divident.
  • Mijn werkgever, Marc Leemans, voorzitter van het ACV stelt zonder enige nuance dat ALLE huurinkomsten moeten worden belast.
  • In dat geval zou ik (30% gemiddelde aanslagvoet) 2.574 euro belasting betalen, waardoor het netto-rendement (4.185 euro) nog amper 2% zou zijn
  • Ik heb dan ook deze vraag : vraag ik nu echt te veel huur ?!

    Enige nuancering in de discussie over huurprijzen maar ook over belastingen hierop, lijkt me niet enkel aangewezen maar ook noodzakelijk.

Standaard

11 gedachtes over “Te huur altijd te duur ?!

  1. Ivo Bollen zegt:

    Neen, u vraagt niet teveel huur, dat zal de prijs wel zijn in Turnhout zeker.
    Ik ben ook wel voorstander van die belasting die de heer Leemans voorstelt, maar men moet die belasting variabel maken en afhankelijk van de gevraagde huur en van het aantal huurwoningen en huurappartementen in bezit.

    Like

  2. GUSTAAF VISSERS zegt:

    Je hebt het zelf uitgerekend Dré – en dan heb je nog geen rekening gehouden met af en toe een leegstand , huurschade die de waarborg overtreft en af en toe kleine en grote renovaties . Zou maar oppassen met die 2% netto rendement .

    Like

    • Klopt. Ik ga uit van een optimale bezetting en een minimale kost (gezien het nog een vrij nieuw appartement is) Maar zelfs in die optiek is het rendement toch wel erg laag, vind ik.

      Like

  3. Ludo zegt:

    Och Dre, wees blij dat ge iets extra hebt en het kunt verhuren. Wees blij dat ge er nog iets op kunt verdienen, de meeste mensen, zeker zij die moeten huren, hebben die luxe niet.

    Like

    • Dat is ook het punt niet Ludo. Ik wil aangeven dat ik het niet correct vind om elke verhuurder met de vinger te wijzen als een potentieel huisjesmelker. Vandaag een erg eenvoudige vraag : of ik te veel huur vraag voor een nieuw en volledig ingericht appartement met een EPC van 146…en met een netto-rendement van 2,5 %.

      Like

  4. Ludo zegt:

    Kan men zo toch niet zeggen, Dré. Daarvoor moet men het toch eerst gezien hebben.
    Maar wetende wat veel mensen maar verdienen, is het voor veel mensen, reeds boven hun budget denk ik. Maar als je het voor dat bedrag verhuurd krijgt, moet je niet minder vragen. Als het lang zou duren voor het verhuurd raakt, ja dan moet je jezelf die vraag wel stellen.

    Like

  5. Ludo zegt:

    Eén op de acht kinderen in Vlaanderen, groeit op in armoede. Minstens één op de acht kinderen van nu, zullen later uw appartement, waarschijnlijk, niet kunnen huren. In hun ogen, is een vraag zoals de uwe, onbegrijpelijk, Dré.

    Like

    • Alhoewel ik niet goed weet welke boodschap je met deze bedenking naar mij wil sturen, wil ik toch deze reactie kwijt : ” Door de belasting op mijn groepsverzekering èn de aankoop van een appartement heb ik enkel al in 2014, 65.000 euro overgemaakt, in solidariteit, aan onze overheid om zo ondermeer, samen met de bijdrage van vele andere burgers, aan armoedebestrijding te doen…

      Like

  6. Ludo zegt:

    Ik wou het gewoon even in perspectief zetten, Dré. Wij hebben een eigen huis, sommigen zelfs nog een woning die ze kunnen verhuren, stellen onszelf daar soms vragen over, maar mensen die in armoede opgroeien, hebben dagelijks vragen, die eigenlijk, veel belangrijker zijn. Dat zal je toch wel met me eens zijn, mag ik hopen.

    Like

Reacties zijn gesloten.