Geen categorie

Druk in de buurt !

4156106_27_z

Ruim een half jaar reeds verblijven in mijn buurt, naast mijn deur,  bijna -400- asielzoekers. Zoveel nieuwe bewoners op een kleine oppervlakte brengt vanzelfsprekend heel wat drukte met zich mee. Maar, het moet gezegd, van bij het begin doen de verantwoordelijken van Fedasiel, de Corsendonk-hotel-group en de bewoners van de buurt en van het opvangcentrum, hun  best om het samenleven zo sereen mogelijk te laten verlopen.
Maar dat neemt niet weg dat er een verhoogde druk in mijn buurt valt waar te nemen. De aanwezigheid van een speelplein is daaraan ook niet vreemd. Op sommige momenten kan je makkelijk 60 tot 70 mensen tellen die op en rond het speelplein vertoeven. Kindjes, jongeren en volwassenen. Een decibelmeter heb ik nog niet aangeschaft. Maar ik kan je verzekeren dat het omgevingslawaai met zoveel volk toch wel hoog oploopt.

Elke bewoner van Turneia heeft zijn/haar eigen vluchtverhaal. Het ene al wat dramatischer dan het andere. Gelukkig kan elkeen in deze opvang op de best mogelijke manier tot rust komen. Buurtbewoner zijnde heb ik de voorbije zomerse dagen, meermaals de indruk gehad om te leven midden in een uitgelaten vakantiekolonie. Niet alleen van kindjes maar ook van flink wat jonge gasten en gezinnen. Hopelijk zal in de komende ramadan-periode onze nachtrust hier niet te fel onder lijden!

Ook wat de zomervakantie betreft, hoop ik dat alles goed mag verlopen. Alle schoolse activiteiten vallen dan stil. Ook het sport- en cultuurleven draait op een laag pitje. Dat zal de druk op de buurt ook weer verhogen. Het aantal vrijwilligers (peters of meters) is ondertussen zeer sterk teruggevallen. Hopelijk zullen er in juli/augustus toch mogelijkheden zijn om de Nederlandse taal te blijven leren, minstens het te kunnen onderhouden en/of de bewoners van Turneia mee te pakken naar één of andere leuke activiteit

Zoals ik al maanden voorspelde : het loopt heel erg verkeerd, tussen (erkende) vluchtelingen, de arbeidsmarkt en huisvesting. Dat er sprake is van een zeer grote mismatch, is slechts een boutade. Vooral wat die huisvesting betreft is er dringend nood aan enkele structurele maatregelen. Er zijn immers te veel wachtenden -Belgen en vreemdelingen- voor een sociale woning.

Dit gegeven brengt me ook bij de anti-discriminatie-wetten. Ondanks het bestaan van dergelijke wetten, ondanks een centrum als Unia (het vroegere centrum gelijke kansen) marcheert het voor geen meter. Niet op vlak van tewerkstelling en niet op vlak van huisvesting.

Het lijkt wel of al deze wetten, het bestaan van een centrum gelijke kansen ook, eerder contra-productief werken op deze terreinen. Kortom, het is mijn overtuiging, dat deze wetten hun doel voorbij schieten.

Trouwens, kan of zal een wet, mensen ertoe brengen om samen te werken met iemand waarmee je niet wenst samen te werken ? Al evenmin blijkbaar, kan je met deze wetten huiseigenaars ertoe brengen om hun huis/appartement te verhuren aan iemand waarbij ze tè grote twijfels hebben over de -correcte- betaalbaarheid van de afgesproken huurprijs en het beheren van hun eigendom als een goed huisvader. Daarbij speelt zelfs de afkomst naar mijn aanvoelen helemaal niet de hoofdrol !

Hoogste tijd om de bestaande wetten te evalueren op hun doelmatigheid, waar het arbeidsmarkt en huisvesting betreft. Nadenken over posistieve impulsen in plaats van de (juridische) stok achter de deur.

Standaard

4 gedachtes over “Druk in de buurt !

 1. fonne van mechelen zegt:

  waar in de vorige dagen – op ons dakterras aan dacht – toen er meerdere militaire vliegtuigen over kwamen gevlogen – was – “hier probeer je ze te spotten – moest je in bv allepo wonen betekenden ze misschien wel de (verdere ?) vernieling van je huis (?) of zelfs de dood.”

  Like

 2. Herman Verstraelen zegt:

  Het lied van in onze jeugdjaren is nog steeds van toepassing ……hedde gij werk en hedde gij meubelen en huisgerief …..dan kunde gij trawe me a lief !!!!

  Like

 3. Livina zegt:

  Veel mensen denken er zo over daarom ben je nog geen racist.. het is iets wat veel mensen bezig houd..zeker als het zo dicht in je buurt is .. met alles eronder. . De rust is weg . .. een mens heeft gewoonten ..die worden gestoord . Je hebt er niet voor gekozen .. zelf hebben wij er geen last van ..wonen hier op de buiten ..maar kom regelmatig in de stad gent ..Daar zie je ook taferelen dat ik toch denk ..kan dat nu echt .. ons maatschappij is veranderd.. daarstraks was hier nog iemand bij ons binnen en die zei ik zie de toekomst niet meer zo rooskleurig .. ik hoop dat de vakantie periode .. toch nog meevalt .. ….liv

  Like

 4. Geert Eysermans zegt:

  Wat mij toch wat wenkbrauwen doet fronsen: uit deze blog kan ik toch wat onderhuidse wrevel opmaken. Ik meen me te herinneren dat jaren geleden Dré Wolput ook regelmatig in zijn pen kroop om alles wat een beetje kritiek op de multiculturele samenleving wilde uiten, naar het vagevuur van de samenleving wilde verbannen. Dan toch ingezien dat een gemeenschap niet zomaar een massa mensen met een andere culturele achtergrond kan integreren en dat dit een gevaar voor maatschappelijke ontwrichting in zich houdt.

  Like

Reacties zijn gesloten.