Geen categorie

Ondankbaar !!

Ontevreden asielzoekers, jonge Iraakse mannen, keerden vanochtend terug naar hun land. Gevraagd naar hun beweegreden(en) ben ik toch wel erg onthutst over hun antwoorden.
“Verblijven in een tent, met slecht eten, zonder mensenrechten of vrijheid. Niemand die zich van ons iets aantrekt en dus ga ik nog liever sterven in Irak dan hier (in België) te blijven”

Jawadde. Zorgen voor bed, bad, brood, gratis gezondheidszorg en bovenal, veiligheid, is voor deze mensen duidelijk absoluut onvoldoende. Er werd hen immers blijkbaar heel wat anders in het vooruitzicht gesteld.

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zijn de Irakezen ontgoocheld over hun ontvangst in België. “Zij hebben veel geld betaald voor de oversteek. Ze verwachten dan ook bij aankomst 3.000 euro cash, een appartement en een auto. Dat blijkt dan uiteindelijk een veldbed te zijn in een kazerne ergens ter velden. Ze zijn dan ook enorm ontgoocheld en keren dan liever terug.

In Turnhout worden de vluchtelingen opgevangen in vrij luxueuse omstandigheden. De zowat 400 asielzoekers in Turneia hebben er 65 relatief nieuwe appartementen ter beschikking, met een eigen badkamer een kitchenette, een eigen TV en dat alles voor maximaal -5- personen per appartement. Met ondermeer maaltijdcheques welke ze krijgen, gaan ze op stap om zelf hun eten/drinken aan te kopen, wat ze dan ook zelf kunnen bereiden in hun appartement. Het enige ‘collectieve aspect’ voor deze mensen in Turneia, is de gemeenschappelijke ontspanningsruimte. Naast hun deur hebben ze bovendien een speel/voetbalplein ter beschikking.

Er werden en worden, van deze appartementen en omgeving, ontelbaar veel foto’s en filmpjes gemaakt die ongetwijfeld massaal naar het ‘thuisfront’ werden verstuurd. Worldwide zeg maar.

Alhoewel dergelijke luxueuse opvang wellicht vrij uniek is, zowel in ons land als in Europa, is er bij vele kandidaat-vluchtelingen ongetwijfeld een verkeerd beeld ontstaan over hoe het er bij ons aan toe gaat.

Wat die 109 ontevreden en jonge Irakezen betreft heb ik slechts één woord : ondankbaarheid in het kwadraat. Maar, door hun vertrek maken ze tenminste plaats vrij voor mensen die wel  dankbaar zijn voor wat wij hen bieden. En ze kunnen ook niet langer bijten in de hand die hen te eten gaf en hun integriteit beschermde

Standaard

2 gedachtes over “Ondankbaar !!

  1. fonne van mechelen zegt:

    ja, zij dachten – of werden het verteld door de smokkelaars die aan hen geld wilden verdienen – in het land van melk en honing, sportwagens, luxe appartementen en “gratis” terecht te komen – en dan ondervinden ze gewoon “één” (of “honderd en elf”) te zijn van meer dan een miljoen – ze ondervinden toch niet helemaal zo welkom te zijn dan ze dachten – ondervinden dat er ook hard moet gewerkt worden (als er al werk is) voor die honing, sportwagen en luxe appartement – en vooral NIETS gratis – ik wil alleen nog één vraag in het midden laten – zijn zij “ondankbaren” of zien ze gewoon in dat het toch niet kan en helemaal anders is dan de smokkelaars hen voorspiegelden – in irak spreken ze ten minste de taal en kennen ze de leefgewoontes – ze vinden er hun dierbaren en ten minste hun vroeger “leven” – misschien zijn zij wel de “verstandigen” en lopen “zij die wel blijven” tegen de muur van het onmogelijke op – ik weet het ook niet en kan alleen maar spreken met woorden als “dachten” en “misschien” –

    Geliked door 1 persoon

  2. Zelf hecht ik eerlijk gezegd weinig geloof aan het feit dat hen dit luxeleven werd voorgespiegeld door mensensmokkelaars. Zelfs de grootste analfabeet beseft volgens mij dat dit niet waar kan zijn. Bovendien zijn veel van hun landgenoten reeds voor hen in België of elders toegekomen. Ook in andere Europese landen, in Duitsland bvb, zijn er reeds Irakezen teruggegaan. Bij hen was het onze ‘losbandige manier van leven’ en het gegeven dat hun cultuur niet/nooit zou accorderen met de onze welke de redenen waren…

    Like

Reacties zijn gesloten.