Geen categorie

Buren in Turneia

asiel1

Bij het eerste ‘buurtcontact-comité’, kondigden de verantwoordelijken van het opvangcentrum langs de H.Hartstraat (in Turnhout) aan dat vanaf nu de naam TURNEIA zal worden gebezigd.

Turneia is het Macedonische woord voor ‘tocht’. Mooie naam en zeker niet te  verwarren met het bijna gelijk klinkende Turnova. Trouwens is de invuling van Turneia veel sneller en vlotter verlopen dan bij Turnova het geval is(tot nog toe)

Turneia draait zo goed als ‘full-house’ op dit ogenblik. Opvallend is dat zowat 1/3 van de populatie ‘schoolplichtige kinderen’ zijn (-18 jaar) En nee, het betreft geen ‘niet-begeleide-minderjarigen’. De afgelopen dagen zijn ook naar de buurt toe, goed en rustig verlopen. Donderdag werden de buurtbewoners zelfs verrast, toen zowat 25 asielzoekers het zwerfvuil op o.a. speelplein en tussen onze appartementen kwamen opruimen. Symbolischer kan het bijna niet, namelijk nieuwkomers die “ons vuil” opkuisen…

De komende weken zal er inzake onderwijs en het verwerven van de Nederlandse taal in een hogere versnelling worden geschakeld. Het is de bedoeling dat de kinderen na de herfstvakantie, in groepjes, worden ingeschakeld in het onderwijs, voornamelijk in de basisscholen in de ‘rand van Turnhout’

De volwassenen anderzijds zullen tijdens een intensieve cursus (180 uur gedurende 9 weken) op pad moeten om voldoende kennis op te doen van het Nederlands.

Het is duidelijk dat van zowel  begeleiders, scholen en leerkrachten en van de vluchtelingen zelf, ernstige inspanningen worden verwacht om zo snel als mogelijk voldoende het Nederlands te beheren om zo hun integratie in buurt, stad en omgeving te bevorderen.

Enkele cijfers

20 kinderen tussen de leeftijd van 3j tot 7j

16 in de leeftijdscategorie 7j tot 12j

De categorie tussen 12j en 16j telt er 27

Terwijl de leeftijdsgroep tussen 16j en 18j met 56  het grootste aantal leerlingen voor het secundair onderwijs bevat.

Er zijn heel wat diverse nationaliteiten gehuisvest in Turneia, waarvan (veel) Irakezen, gevolgd door de Syriërs en Afghanen.

Om de vinger aan de pols te houden zal het buurt-contact-comité twee-wekelijks samenkomen. Buren of mensen uit de omgeving van Loechtenberg (of zelfs verder) kunnen, als zij dat wensen en nodig achten, contact met me opnemen indien zij bepaalde problemen zouden ervaren. Dat kan dan via wolput.dre@telenet.be

Standaard

3 gedachtes over “Buren in Turneia

Reacties zijn gesloten.