Geen categorie

Gezond verstand

arendonk

De niet aflatende vluchtelingencrisis blijft mij -en U wellicht ook- bezighouden. Ondertussen is het voor mij al lang geen en zeker niet uitsluitend,  een ‘links-rechts’ discours. Het is  een dossier waarbij steeds meer, het gezond verstand, het zowel tegen links als tegen rechts, moet afleggen.

Te veel van de discussies spelen zich af in de marge. De uitspraak van BDW over het door extreem linkse activisten beheerde vluchtelingenkamp (Maximilliaanpark) leverde hem enkele forse reprimandes op. Eigenaardig toch, vermits niemand dit echt ontkent.

Politiek correct denken verschuift steeds meer in de richting van : niet WAT gezegd wordt, is bepalend, wel wie DAT zegt…Wat mij betreft alvast een ‘verstikkende evolutie’…

Gezond verstand zegt me dat het de allerhoogste tijd is om na te denken èn te bepalen wat er zal, moet en kan gebeuren na het lenigen van de eerste nood zoals ter beschikking stellen van bed, bad en brood. En dat daarbij zeker rekening moet worden gehouden met de sociaal-economische context.

Wat zal het beleid doen, eens er duizenden mensen een erkenning krijgen als vluchteling, inzake de huisvesting van deze mensen ?
Wat in verband met hun kansen op het vinden van een job ?
Wat doen ze inzake de volgmigratie, zodra de vragen komen tot ‘gezinshereniging’
Hoe positioneren ze zich als beleid, ten overstaan van de afgewezen asielzoekers. Laten ze die gewoon in de on-wettelijkheid terecht komen ? Of zullen die ook effectief worden uitgewezen ?
Krijgen de lokale besturen de nodige materiële en financiële ondersteuning ( om de te verwachten sterke stijging van de kosten leefloon op te vangen bvb)

Uiteraard reiken deze vragen veel verder dan de huidige golf van solidariteit.. Veel verder ook dan het louter opvangen van asielzoekers met ‘bed, bad en brood”…

Vandaag lanceerde NVA een ongelukkig voorstel inzake kinderbijslag. Uiteraard ook alweer onmiddellijk gevolgd door sterke kritieken en afwijzingen. Maar tegelijk is er wel meer aan hand. Zo maakten ‘dokters van de wereld’ vorige week nog bekend dat zij gemiddeld 8 mensen/dag begeleiden vanuit het Maximiliaanpark, naar een ziekenhuis. Wegens (ondermeer) diabetes, fracturen en gynecologische problemen. 8 mensen per dag, enkel en alleen uit de groep die in het Maximiliaanpark verblijft. Deze grote aantallen asielzoekers annex vluchtelingen kosten dus ook een flinke euro aan gezondheidszorg. Hoeveel juist kan noch wil geen enkele politieker zeggen. Begrotingsmatig is er een besparing voorzien van 280 miljoen in die gezondheidszorg. Wellicht dat dit ganse bedrag of zelfs meer, opgaat aan bijkomende uitgaven voor asielzoekers/vluchtelingen…
Gezond verstand zegt me ook dat het uiterst belangrijk is om de juiste cijfers van de totale kost van het asiel- vluchtelingenbeleid te kennen en daarover met de burger op een eerlijke en open wijze te communiceren.

Conclusie :

gezond verstand is keihard nodig. Dat gezond verstand zegt mij ook dat geen enkele strekking, noch links, noch rechts de enige echte en juiste maatschappijvisie in petto heeft. Met die links-rechts tegenstellingen zal het probleem nooit opgelost geraken.Wel met gezond verstand !!

Standaard

4 gedachtes over “Gezond verstand

 1. fonne van mechelen zegt:

  ik zag deze morgen ergens een stelling die voor mij heel erg steek houdt in heel deze discutie ; “niet alles wat waar is is een argument” – daarom met al die verschillende “waarheden” zowel van links en van rechts – gebruik je gezond verstand maar laat toch in de eerste plaats je hart spreken.

  Like

  • Er is de voorbije weken nog geen enkel ‘gezond of grondig debat” geweest over de vraag ; wat na de erkenning en dus definitief verblijf in ons land. Ook is de berichtgeving erg subjectief maar vooral onvolledig. Ook Rik Torfs maakte in zijn toespraak vandaag toch wel wat bedenkingen over die toekomst. Alleen is daar geen plaats voor in de gazetten…

   Like

 2. Jaak Mertens zegt:

  Dré: ik dacht dat oorlogs’vluchtelingen’ volgens de Conventie van Genève een subsidiaire bescherming kunnen krijgen. Nl. recht op ‘tijdelijk’ verblijf…? Mét terugkeer naar het thuisland, na beëindiging van het conflict, voor heropbouw.

  Like

Reacties zijn gesloten.