Opinie

Zelfstandig

logocdenv

Nog minder dan 8 maanden tussen nu en de gemeenteraadsverkiezingen. Afhankelijk van hoe je het bekijkt is dat lang of kort. Een week kan in de politiek zelfs een ‘eeuwigheid’ betekenen.

Er is in Turnhout nog niet veel ‘beweging’ te merken wat lijstvormingen betreft. Deze week was ‘De Grote Leider’ (BDW) van NVA in Turnhout. Ik verwachtte dat bij deze gelegenheid de lijstvorming –minstens gedeeltelijk- van die partij zou worden bekend gemaakt. Tot nog toe alvast niet.

SP.a , anderzijds was er  wel (te?) snel bij. In november al werd door het partijbestuur gekozen voor een exit van Dimitri Gevers en wil men het ‘kopmanschap’ laten aan Peter Segers.  Het werd de voorbije weken duidelijk dat dit tot een (z)ware paleisrevolutie leidde binnen die partij.

Waar we nog niets van gehoord hebben is Open VLD, Vlaams Belang en de lijst Reniers zeg maar. Persoonlijk heb ik het gevoeld dat deze 3 bezig zijn om een ‘kartel’ te vormen. Dat zou betekenen dat het cordon sanitaire ‘definitief’ tot het verleden behoort. Het is trouwens ook een beetje ‘tekenend’ dat nationale partijinstanties nog geen houding hebben bepaald, wat het cordon betreft.  Ook Groen blijft voorlopig in de luwte.

En dan het débacle bij CD&V. Afgaand op de meeste recente evoluties daar, durf ik stellen dat CD&V niet (meer) uit de zelf gecreëerde impasse zal raken. De kans dat er een CD&V-lijst zal deelnemen aan de verkiezingen lijkt mijn inziens zéééér klein, eigenlijk ‘onbestaande’. Nog voor de huidige legislatuur van start kon gaan, zat het er bij CD&V al bovenarms op. Marcel Hendrickx had te kennen gegeven de rit (6j.) niet te zullen uitdoen. Maar hij wou wel lang vooraf weten wie hem zou opvolgen als Burgemeester. Op 27 oktober 2006 schreef GVA hierover : Sis Stijnen volgt in de loop van de volgende legislatuur Marcel Hendrickx op als burgemeester van Turnhout. De partijraad van de CD&V besliste gisterenavond over de opvolging van Marcel Hendrickx.
De keuze is verrassend. Eric Vos haalde bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen 1.556 voorkeurstemmen, Sis Stijnen 950. De derde hond in het spel was Suzy Maes, die 1.345 voorkeurstemmen haalde.

En dit ‘voorval’ is lang niet de enige ‘frats’ geweest  waar CD&V mee af te rekenen had de afgelopen 6 jaar. Denk maar aan de aanduiding van een schepen (Katrien Van De Poel  http://www.gva.be/antwerpen/turnhout/en-de-winnaar-is-katrien-van-de-poel.aspx) in opvolging van Hendrickx, de onthouding bij de stemming over het mobiliteitsplan met een coalitiebreuk tot gevolg enz.  Maar het fundamentele probleem, met name de tegenstelling Vos-Stijnen is nooit aangepakt geweest. De fratsen van o.m. Toon Otten zijn door CD&V gebruikt als ‘bliksmemafleider’ maar daardoor hebben ze het eigenlijke en zware onweer nooit weggewerkt.

Je kan niet anders dan concluderen dat momenteel  -7-  leden v/h college deel uitmaken van partijen die vechtend over de straatstenen rollen. Dit doet uiteraard heel wat vragen rijzen over de continuïteit van het beleid tot einde dit jaar.

Het is wat mij betreft nooit eerder aan de orde geweest, maar vanaf nu overweeg ik zeer ernstig om ‘zelf’ een initiatief te nemen voor een nieuw en politiek project. Positieve krachten die hieraan willen meewerken zijn alvast welkom!

Standaard

5 gedachtes over “Zelfstandig

 1. Jaak Mertens zegt:

  zelfstandig?@Dré: betekent de titel van je bijdrage dat ‘dit nieuw en politiek project’ dat je overweegt, zelfstandig zal ontstaan buiten CD&V en/of buiten ACW?

  Like

 2. Buiten@Jaak : inderdaad, buiten CD&V en/of ACW. Anders is het geen nieuw begin en neem ke bij voorbaat een deel ‘ballast uit het verleden’ mee.

  Like

 3. Turnhouter zegt:

  RE: ZelfstandigBen altijd positief, maar hoe ziet ge het, mag iemand die er in stapt een eigen mening hebben, of moet blindelings “het project” gevolgd worden? Aan welke zijde van het politiek gebeuren situeert het project zich? Voor welk deel van de bevolking staat het project, voor de arbeiders en de kleine zelfstandigen? Of wordt het zoals bijvoorbeeld NV-A, Open VLD, of CD&V momenteel, enkel voor de werkgevers en het grootkapitaal, maar dan op lokaal vlak? Een hoop vragen heb ik hierover, die ik toch graag eens beantwoord zag.

  Like

 4. Vragen@Ludo : allemaal zeer terechte vragen. De voorbije dagen nam ik wat vakantie en was dus niet echt bezig met dit initiatief. Het is de bedoeling dat ik in de loop van volgende week contacten heb met mensen die wat ervaring hebben in het Turnhoutse politieke veld. Als ik het gevoel heb dat er wat ‘kansen’ zijn om dit initiatief verder vorm te geven zou ik een aantal krijlijnen willen uiwerken over hoe deze stad naar de toekomst (beter) kan worden bestuurd. Die krachtlijnen zal ik dan op een ‘open forum’ ter bespreking voorleggen en wie zich daar dan kan ik vinden is welkom om ‘mee te stappen’. Niet noodzakelijk als kandidaat maar evenzeer als ondersteuning van dit nieuwe initiatief. Met andere woorden Ludo (en andere lezers) als ik hiermee doorga zul je er zeker nog van horen!

  Like

 5. KrijtlijnenVoor hen die interesse hebben in een nieuw politiek project voor Turnhout, heb ik ondertussen de ‘eerste krijtlijnen’ op papier gezet. Wil je graag meer weten en meewerken, stuur me een mailtje via : wolput.dre@telenet.be

  Like

Reacties zijn gesloten.