Opinie

Vrijwilligheid

baden

Je hoort het wel eens beweren :’zwart geld is de smeerolie van onze economie en welstand’ Als vakbondsman kan, noch wil ik deze stelling onderschrijven.

Waar ik wel erg van overtuigd ben is het feit dat vrijwilligheid de smeerolie is van goed-samenleven. Nu de zomervakantie voorbij is, past het om even te denken aan die ontelbaar veel jongeren die (een deel van) hun vakantie opofferen. Louter om andere jongeren en kinderen een plezant en onvergetelijk jeugdkamp te bezorgen. Of die zich inzetten in speelpleinwerkingen enzovoort. Zij verdienen respect en waardering. Bij deze!

Of de vrijwilligers die zich actief inzetten bij het OCMW in Turnhout. In de flatjes of in De Meerloop (Begijnhof) Altijd weer staan ze paraat om het de bezoekers, de bejaarden vooral, naar hun zin te maken. Zowel inzake ontspanning en animatie als om de cafetaria open te houden. En nog zoveel meer. Ook zij verdienen respect en waardering. Ook bij deze! Trouwens, volgende maand zal het OCMW ‘zijn’ vrijwilligers nog eens in de watten leggen ter gelegenheid van het vrijwilligersfeest.

Er zijn echter vormen van vrijwilligheid waar ik géén greintje respect voor wil opbrengen. Zo inzake het vrijwillig ontslag van Sven Gatz, als parlementslid. Hij gaat een directiefunctie waarnemen. Al even vrijwillig neemt hij 300.000 euro ‘afscheidspremie’ mee door. Wat een schril contrast met de 335 werknemers van TPB electronics uit Geel. Nadat de rechtbank het faillissement uitsprak, kunnen zij een ‘habbekrats’ krijgen van het fonds voor sluiting van ondernemingen. Bovendien is hun ontslag al helemaal niet vrijwillig

Of de vrijwilligheid van de Davignons en andere superrijken in de wereld. Zij willen wel een ‘tijdelijke’ crisisbelasting betalen! Wat voor een doorgestoken kaart is me dat zeg?! Trachten om goodwill te creëeren bij Jan Publiek, die de zwaarste rekening van de besparingen zal betalen. En zo ook de discussie uit de weg gaan om nu eindelijk een structurele belasting in te voeren op gerealiseerde meerwaarde, op vermogens, of een eerlijke en correcte vennootschapsbelasting, enz. Helemaal misplaats vind ik dan nog dat ACV-voorzitter  Cortebeeck, Davignon complimenteerde met ‘zoveel burgerzin’. Als er dan toch complimenten worden uitgedeeld, doe dat dan ten aanzien van de loon- en weddetrekkenden. Zij dragen altijd al op een structurele wijze bij aan ’s lands financiën. Via de inhoudingen RSZ en belastingen op hun loon. Dat is pas ware solidariteit èn burgerzin.

 

 

Standaard

2 gedachtes over “Vrijwilligheid

  1. GatzOndertussen heeft Sven Gatz -onder grote druk- besloten om af te zien van zijn uittredingsvergoeding van 300.000 euro. En nu moeten zijn collega’s er als de bliksem voor zorgen dat deze ‘uitwassen’ niet langer mogelijk zijn.

    Like

  2. Turnhouter zegt:

    RE: VrijwilligheidHier sla je de nagel op de kop, Dré.De enige reden dat de heer Gatz, nu af ziet van dat geld, is omdat hij verschoten is van de reacties van de mensen.Trouwens wat deze uitspraak, van Gatz, betreft: “Ik zoek naar de reden waarom kiezers die in veel gevallen hun eigen menselijke onvolkomenheden onder de mat vegen van hun volksvertegenwoordigers een leven eisen dat van een hogere morele orde dient te zijn.”, die uitspraak bewijst, dat hij er nu eigenlijk weinig uit geleerd heeft.

    Like

Reacties zijn gesloten.